Aktif Karbon Nedir? Ne İşe Yarar ?

Aktif Karbon Nedir? Ne İşe Yarar ?

Su arıtma sistemlerinde oldukça çok rastlanan ve endüstriyel alanda kullanımı yaygın bir üründür. Artık günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız Aktif karbonlar aslında kömür çeşididir. Kömür oluşumu hindistan cevizi kabuğu veya odundan meydana gelmektedir. İç yüzey alanı yüksek ve gözenekleri oldukça fazladır. Yüksek oranda karbon içerdikleri için tercih edilirler.

Aktif Karbon Ne İşe Yarar?

Aktif karbonlar çok çeşitli olup farklı tipler. Toz, granül ve pellet yani silindirik yapıdadırlar. Su içeriğinde koku ve renk yapan bileşikleri yakalaması ve tutması için, siyah renkli organik bir madde olup hazırlanma sırasında yaklaşık 2000 F°’a kadar ısıtılır. Çıkan ürüne yüksek basınç uygulanır ve böylece karbon gözenekli yapısı ortaya çıkar.

Gaz halindeki maddelerde küçük gözenekli karbonlar tercih edilmektedir. Hindistan cevizi kabuğundan üretilenler gibi. Eriyik halde olan maddeler içinde torf ve bitümlü kömür kullanılmaktadır.

Nerelerde Kullanılırlar?

Aktif karbonlar makyaj malzemelerinde, temizlik ürünlerinde ve hatta gıdalarda bile kullanılmaktadır. Bir çok alanda görülmekte olan bu malzeme faydası ile göz doldurmaktadır. Kömür Bazlı Toz Daha çok atık suda KOİ, organik madde gideriminde kullanılmaktadır.

Kokonat Bazlı Toz Daha çok sularda KOİ, organik madde gideriminde kullanılmaktadır. Odun Bazlı Toz Özellikle renk giderimi ve elma suyu üreticilerinin patulin giderimi işlemleri için kullanılmaktadır. Kömür Bazlı Pellet Toksik gaz arıtma, endüstriyel ve evsel su arıtma, solvent kurtarma ve benzeri için kullanılır.

Kokonat Bazlı Pellet Pellet gaz fazı uygulamalarında kullanılmaktadır. Koku, solvent ve atıksu arıtma tesislerinde H2S giderim uygulamalarında ve organik buharların gideriminde kullanılmaktadır.

Aktif Karbon’un Genel Özellikleri

Aktif karbon, kristal formu büyük ve geniş iç gözenek yapısına sahip karbonlu adsorbanlar ailesini tanımlarken kullanılan bir sözcüktür. Aktif karbon insan sağlığına zarar vermezler. Kullanışlı malzemelerdir ve gözenekleri sayesinde çözeltideki iyonları ve molekülleri gözeneklerine doğru çekerler.

Yüzey Alanı

Aktif karbonlar yüzey alanının büyüklüğü kirliliklerin giderilmesinde etkilidir. Yüzey alanı büyüklüğüne göre adsorpsiyon sayısının da o kadar büyüklüğe ulaştığı bilinir.

Yüzey alanı: 400-1600 m2/g (BET N2)

Gözenek hacmi: >30 m3/100g

Gözenek genişliği: 0,3 nm-1000 nm

ÜRÜNLER
Teknik Destek ve Hizmetlerimiz